Γιατί το potassium alum είναι ο καλύτερος φίλος της μασχάλης σας;

Τι είναι ο αποσμητικός κρύσταλλος

Το potassium alum (γνωστό ως στυπτηρία) είναι το τρίτο πιο άφθονο φυσικό στοιχείο που βρίσκεται στο φλοιό της γης. Πρόκειται για φυσικό ορυκτό άλας που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στο χλωριούχο και το χλωροϋδρικό αλουμίνιο και οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες είναι γνωστές στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το καταναλώνουμε στο φαγητό μας, στο νερό μας και μέσω προϊόντων όπως τα αποσμητικά. Στην Ευρώπη, στο Μεξικό, στην Ταϋλάνδη, στην Άπω Ανατολή και τις Φιλιππίνες χρησιμοποιούνταν ως φυσικό αποσμητικό για τη μασχάλη. Λαμβανόταν επίσης ως αφέψημα διαλυμένο σε νερό για την ανακούφιση των προβλημάτων του στομάχου ή σε μορφή σκόνης για τη θεραπεία αιμορραγίας των ούλων και στοματικών ελκών. Παράλληλα χρησιμοποιείται ως τοπικό στυπτικό, αιμοστατικό, αντισηπτικό για πληγές, ακμή και αμυγδαλίτιδα και τονωτικό για τη σύσφιξη των πόρων.

Πώς λειτουργεί ο αποσμητικός κρύσταλλος;

Μύθος:  Ο ιδρώτας προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή του σώματος.

Πραγματικότητα: Τα βακτήρια της μασχάλης είναι εκείνα που αντιδρούν με τον ιδρώτα και προκαλείται οσμή.

Το αποσμητικό που περιέχει στυπτηρία «γλιστράει» στην επιφάνεια του δέρματος όταν είναι υγρό, σχηματίζοντας ένα πορώδες φράγμα που εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων της μασχάλης που προκαλούν οσμή, χωρίς να μπλοκάρει τους ιδρωτοποιούς αδένες και επιτρέπει τη φυσική εφίδρωση χωρίς να αισθανόμαστε την άβολη μυρωδιά του ιδρώτα. Η εφίδρωση είναι μια φυσική διαδικασία που καθαρίζει και δροσίζει το σώμα και ταυτόχρονα βοηθά τη διαδικασία αποβολής τοξινών αλλά και τον βακτηριακό καθαρισμό.

Τα περισσότερα παραδοσιακά αντιιδρωτικά προϊόντα περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο ή χλωροϋδρικό αλουμίνιο, συστατικά που αντιδρούν με αμινοξέα και πεπτίδια στο δέρμα, σχηματίζοντας ένα στρώμα που μπλοκάρει τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες μας. Αυτά τα συστατικά που φράσσουν τους πόρους εμποδίζουν την εφίδρωση, η οποία ακολούθως μπορεί να εμποδίσει τη φυσική αποβολή των τοξινών.

Γιατί είναι διαφορετικό το potassium alum;

Το potassium alum που, όπως είπαμε, είναι ένα φυσικό ορυκτό άλας, χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση αντί του χλωριούχο και του χλωροϋδρικού αλουμίνιου.

Λειτουργεί ως στυπτικό συστέλλοντας τους αγωγούς του ιδρώτα και σχηματίζοντας ένα φυσικό φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας του ιδρώτα και της οσμής που παράγεται από το σώμα. Θεωρείται γενικά ασφαλές για χρήση στο δέρμα, ενώ έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση αντιιδρωτικών με βάση τα χλωροϋδρικά άλατα αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής σχέσης με τον καρκίνο του μαστού και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η διαφορά μεταξύ του potassium alum και του ένυδρου άλατος χλωρίου στα αποσμητικά προϊόντα

Το potassium alum αποτελείται από μεγάλα μόρια που κάθονται στην επιφάνεια του δέρματος, δημιουργώντας ένα φράγμα. Η εναλλακτική του, το χλωριούχο αλουμίνιο, αποτελείται από πολύ μικρότερα μόρια από το potassium alum, που σημαίνει ότι απορροφάται από το δέρμα και φράσσει τους ιδρωτοποιούς αδένες, εμποδίζοντας την απελευθέρωση ανεπιθύμητων χημικών ουσιών στο σώμα.

Όταν μια ένωση αλουμίνου, όπως το ένυδρο άλας του χλωρίου, που είναι πολύ διαλυτή, χρησιμοποιείται σαν αντι-ιδρωτικό, τότε απορροφάται πολύ γρήγορα από το δέρμα. Όταν η ένωση βρεθεί μέσα στο σώμα, το τμήμα του μορίου που περιέχει το αργίλιο ιονίζεται, σχηματίζοντας ελεύθερο ή ιονισμένο αργίλιο (Al+++). Αυτό περνάει ελεύθερα από τις μεμβράνες των κυττάρων και, όταν διαλυθεί, απορροφάται εκλεκτικά από το συκώτι, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, τους χόνδρους και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η συσσώρευση του αργιλίου στον οργανισμό είναι που προκαλεί ανησυχία στην ιατρική κοινότητα και έχει παρακινήσει την έρευνα που γίνεται πάνω στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Τα μόρια του potassium alum έχουν αρνητικό φορτίο, καθιστώντας αδύνατη τη διαπέραση του μορίου από τα κυτταρικά τοιχώματα. Δεν απορροφώνται. Γι’ αυτό το λόγο είναι ασφαλής η χρήση της ουσίας  αυτής και δεν θα προκαλέσει συσσώρευση αργιλίου στον οργανισμό σε υψηλά επίπεδα. Το alum (στυπτηρία) και το aluminium (αργίλιο) είναι διαφορετικές χημικές ενώσεις, με ξεχωριστούς χημικούς τύπους. Έχουν διαφορετικές ιδιότητες και συνεπώς διαφορετική χημική συμπεριφορά.

Πηγή: Touch of Pure, onmed.gr, orestiscraftcenter, ewg.org

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών