Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε την εμφάνιση δυσοσμίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας μια ρουτίνα προσωπικής υγιεινής που περιλαμβάνει πρωινό ή βραδινό ντους. Ωστόσο, τι πρέπει να κάνουμε αν παρατηρήσουμε μια ελαφριά μυρωδιά που αναδύεται από τις μασχάλες μας, ακόμα και μετά το ντους;
Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα που απαντάται περισσότερο συχνά από όσο νομίζουμε. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε.
Πώς εμφανίζεται η οσμή του σώματος;
Για να καταλάβουμε πώς εμφανίζεται η μυρωδιά του σώματος, ξεκινάμε με τους ιδρωτοποιούς αδένες μας. Υπάρχουν δύο τύποι ιδρωτοποιών αδένων στο σώμα:
Εκκρινείς αδένες
Είναι οι περισσότεροι αδένες στο σώμα μας και βρίσκονται κυρίως στις παλάμες, τα πέλματα, το στήθος και την πλάτη. Όταν η θερμοκρασία του σώματός μας αυξάνεται, απελευθερώνουν υγρά που εξατμίζονται και βοηθούν το σώμα μας να κρυώσει. Αυτά τα υγρά είναι συχνά άοσμα.
Αποκρινείς αδένες
Βρίσκονται σε περιοχές όπου έχουμε τρίχες, όπως η περιοχή της μασχάλης και της βουβωνικής χώρας αλλά και στην άλω θηλή του μαστού, την πρωκτογεννητική περιοχή και τον έξω ακουστικό πόρο. Αυτοί οι αδένες απελευθερώνουν ένα γαλακτώδες υγρό όταν είμαστε στρεσαρισμένοι το οποίο είναι άοσμο μέχρι τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τα βακτήρια.
Η οσμή μετά το ντους οφείλεται σε παραμένοντα βακτήρια
Όλοι έχουμε ένα μείγμα «καλών» και «κακών» βακτηρίων που ζουν στην επιφάνεια του δέρματός μας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος στις μασχάλες μας. Συνήθως αυτά τα βακτήρια βρίσκονται σε ισορροπία, όμως περιστασιακά αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί και να προκαλέσει υπερανάπτυξη ορισμένων “κακών” βακτηρίων. Και αυτό μπορεί να κάνει τη μυρωδιά του σώματος χειρότερη ή πιο έντονη.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στην καθαριότητα της μασχάλης μας στο ντους, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να παραμένουν εκεί, τα οποία, σε συνδυασμό με πιθανά υπολείμματα αποσμητικού και άλλες ακαθαρσίες που παγιδεύονται στους πόρους της μασχάλης, δημιουργούν μια άσχημη μυρωδιά. Το κλειδί για την εξάλειψη της οσμής της μασχάλης μας είναι να αντιμετωπίσουμε την ανάπτυξη βακτηρίων που υπάρχουν σε αυτή την περιοχή με μια σωστή ρουτίνα καθαριότητας.
3 τρόποι για την καθαριότητα εις βάθος της μασχάλης
1. Χρησιμοποιούμε αντιβακτηριδιακό σαπούνι
Ακόμα και τις στιγμές που βιαζόμαστε, καλό είναι να μην περιοριστούμε απλώς σε ντους με αφρόλουτρο ή απλό σαπούνι. Προτιμούμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ένα ειδικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι, το οποίο έχει φτιαχτεί για να βοηθά το σώμα μας να αποβάλει τα βακτήρια. Κάνουμε μασάζ στη μασχάλη μας για 30 δευτερόλεπτα και φροντίζουμε να την τρίβουμε καλά, ιδιαίτερα αν υπάρχουν τρίχες. Προσοχή όμως να μην το παρακάνουμε γιατί το υπερβολικό πλύσιμο με αυτό το σαπούνι ενδέχεται να απομακρύνει και τα καλά βακτήρια!
2. Κάνουμε απολέπιση με ένα ήπιο srub
Όπως το πρόσωπο και το υπόλοιπο σώμα, έτσι και οι μασχάλες έχουν ανάγκη από απολέπιση. Το δέρμα αναγεννάται διαρκώς, αλλά τα νεκρά κύτταρα που αποβάλλει συχνά συσσωρεύονται στα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας. Η αναδίπλωση του δέρματος στις μασχάλες και η έλλειψη της ροής αέρα δημιουργεί περίσσεια υγρασία με αποτέλεσμα το σημείο να είναι επιρρεπές σε εμφάνιση βακτηρίων και μικροοργανισμών. Επίσης και στις μασχάλες μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια, φραγμένοι πόροι ή υπερβολική λιπαρότητα, οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα. Ιδανικά λοιπόν κάνουμε απολέπιση με ένα ήπιο scrub 1-2 φορές την εβδομάδα.
3. Αποτοξίνωση της επιδερμίδας της μασχάλης
Η αλλαγή του αποσμητικού μας από τα κλασικά του εμπορίου σε ένα φυσικό δημιουργεί μια «αναστάτωση» στη μασχάλη μας και χρειάζεται περίοδο προσαρμογής για να αποβάλλει τα χημικά συστατικά, όπου παρατηρείται έντονη εφίδρωση και έντονη δυσοσμία. Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα νεφρά και το ήπαρ αποτοξινώνουν το σώμα από όλα τα βλαβερά χημικά, η αποτοξίνωση στις μασχάλες πιστεύεται ότι επιταχύνει τη φάση προσαρμογής, αποφράσσοντας τους πόρους και απελευθερώνοντας τα βακτήρια.
Ένας φυσικός τρόπος αποτοξίνωσης είναι η χρήση του μηλόξιδου, το οποίο δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και εξαλείφει αποτελεσματικά τις οσμές. Αραιώστε το μηλόξιδο με νερό, εφαρμόστε το διάλυμα απευθείας σε ένα βαμβάκι και τρίψτε το για 30 δευτερόλεπτα σε κάθε περιοχή της μασχάλης μετά το ντους.
Η σωστή φροντίδα, λοιπόν, και ο καθημερινός καθαρισμός της μασχάλης είναι σημαντικά για τη μείωση της ανεπιθύμητης υγρασίας, την εξάλειψη των μικροβίων και τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του μικροβιώματος.
Πηγή: Touch of Pure