Είναι φυσιολογικό τα πόδια να έχουν κάποια μυρωδιά, αφού εγκλωβισμένα σε παπούτσια και κάλτσες για ώρες, μπορεί να ζεσταθούν πολύ και να ιδρώσουν, παρέχοντας τις τέλειες συνθήκες για την ανάπτυξη βακτηρίων. Και όπως ισχύει για τις μασχάλες, έτσι και για τα πόδια δεν είναι ο ιδρώτας που μυρίζει, είναι τα βακτήρια που τρέφονται από αυτό.
Τι προκαλεί τη μυρωδιά στα πόδια;
Τα βακτήρια και η υγρασία είναι οι κύριες αιτίες που προκαλούν δυσοσμία στα πόδια. Η μυρωδιά των ποδιών δεν αποτελεί συνήθως ιατρική ανησυχία, αλλά μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις ενός ατόμου και να το κάνει να νιώσει άβολα.
Υπάρχουν 250.000 ιδρωτοποιοί αδένες στα πόδια μας, περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στο σώμα μας, οι οποίοι παράγουν κατά μέσο όρο περίπου 500 ml ιδρώτα την ημέρα. Καθώς το πόδι ιδρώνει, τα βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια του δέρματός μας και βοηθούν στη διάσπαση του ιδρώτα παράγουν «απόβλητα» με τη μορφή οργανικών οξέων ως υποπροϊόν. Η μυρωδιά των ποδιών προκαλείται από αυτό το οργανικό οξύ. Όλοι έχουμε ένα μείγμα «καλών» και «κακών» βακτηρίων, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε ισορροπία. Περιστασιακά, όμως, αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί και να προκαλέσει υπερανάπτυξη ορισμένων «κακών» βακτηρίων. Το σώμα των εφήβων και των εγκύων γυναικών παράγει ορμόνες που μπορούν να κάνουν τα πόδια τους πιο ιδρωμένα.
Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι τα πόδια μας είναι την περισσότερη ώρα της ημέρας σε κάλτσες και παπούτσια, τα βακτήρια που αναπτύσσονται εκεί μπορεί να κάνουν τη μυρωδιά χειρότερη ή πιο έντονη.
Γιατί τα πόδια μας ξαφνικά μυρίζουν πιο άσχημα από ό,τι συνήθως;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη δυσοσμία των ποδιών όπως η διαταραχή της εφίδρωσης, η βακτηριακή υπερανάπτυξη, η λοίμωξη του δέρματος (πόδι του αθλητή), το άγχος ή η κακή υγιεινή. Ας δούμε όμως αναλυτικά:
1. Υπεριδρωσία
Η υπεριδρωσία εμφανίζεται όταν οι ιδρωτοποιοί αδένες μας είναι υπερδραστήριοι, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη εφίδρωση χωρίς προφανή λόγο, χωρίς για παράδειγμα να ζεσταινόμαστε πολύ ή να ασκούμαστε. Μερικές φορές, μια ιατρική κατάσταση ή ένα συναίσθημα (όπως το άγχος) προκαλεί υπερβολική εφίδρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ολόκληρο το σώμα μας ή μπορεί απλώς να ιδρώνουμε υπερβολικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όπως τα πόδια μας. Υπάρχουν πολλοί τύποι βακτηρίων στο κάτω μέρος των ποδιών μας και ο υπερβολικός ιδρώτας δημιουργεί υγρασία, η οποία ευνοεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των βακτηρίων και συνεπώς μπορεί να δημιουργήσει μια έντονη όξινη μυρωδιά των ποδιών παρόμοια με το ξίδι.
Για πολλά άτομα με υπεριδρωσία, η διαχείριση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι μια συνεχής πρόκληση.
2. Πόδι αθλητή
Το πόδι του αθλητή είναι μια κοινή μυκητιακή λοίμωξη και δεν χρειάζεται να είσαι αθλητής για να αποκτήσεις αυτή την ενοχλητική πάθηση· παρουσιάζεται σε αγόρια, κορίτσια, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Ξεκινά συνήθως ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και εμφανίζεται σε άτομα των οποίων τα πόδια έχουν ιδρώσει πολύ ενώ είναι περιορισμένα σε στενά παπούτσια. Στους μύκητες αρέσει να αναπτύσσονται σε ζεστές, υγρές περιοχές, οπότε, όταν τα πόδια μας ιδρώνουν μέσα στα παπούτσια και τις κάλτσες μας, δημιουργείται το τέλειο περιβάλλον για την ευδοκίμησή τους. Τρέφονται με κερατίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα.
Μαζί με την άσχημη μυρωδιά, το πόδι του αθλητή μπορεί επίσης να προκαλέσει κόκκινο φολιδωτό εξάνθημα, φαγούρα, σκάσιμο ή ξεφλούδισμα του δέρματος της πληγείσας περιοχής ή γύρω από αυτήν.
Το πόδι του αθλητή είναι μεταδοτικό και μπορεί να μεταδοθεί και στα χέρια, ειδικά αν ξύνουμε την μολυσμένη περιοχή, καθώς και από σωματίδια του δέρματος που αφήνονται σε πετσέτες, παπούτσια ή δάπεδα.
3. Στρες
Όταν αισθανόμαστε πρόσθετη πίεση και άγχος, το νευρικό μας σύστημα «ανεβάζει στροφές» και, όπως λένε οι επιστήμονες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, όταν οι άνθρωποι έχουν περισσότερο άγχος, θα ιδρώσουν περισσότερο.
Ο ιδρώτας που προκαλείται από το στρες, ωστόσο, αποτελείται από διαφορετικά συστατικά από τον ιδρώτα ο οποίος προκαλείται από τη ζέστη ή την άσκηση, επειδή παράγεται από διαφορετικό τύπο ιδρωτοποιών αδένων. Παράγεται από τους αποκρινείς αδένες του δέρματός μας και τείνει να έχει περισσότερα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες από τον κανονικό ιδρώτα. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξατμιστεί, επομένως έχει περισσότερο χρόνο να αντιδράσει με τα βακτήρια του σώματός μας και συνήθως οδηγεί σε χειρότερη οσμή.
4. Κακή υγιεινή
Η φροντίδα των ποδιών μας είναι εξίσου σημαντική με τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του προσώπου μας, ειδικά αν σκεφτούμε πόσο σκληρά δουλεύουν τα πόδια μας για εμάς.
Συχνά παραμελούμε τον επιμελή καθαρισμό των άκρων μας και αρκούμαστε στο να πλένουμε το πάνω μέρος και το πέλμα των ποδιών μας χωρίς να δίνουμε την πρέπουσα σημασία στα σημεία μεταξύ των δακτύλων. Εκεί είναι που επιμένουν οι μυκητιάσεις και είναι αυτές προκαλούν την άσχημη μυρωδιά.
Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την άσχημη μυρωδιά των άκρων μας;
1. Διατηρούμε τα νύχια των ποδιών μας καθαρά και κομμένα κοντά καθώς έτσι περιορίζονται τα σημεία όπου λατρεύουν τα βακτήρια να αναπτύσσονται.
2. Φοράμε κάλτσες από φυσικά και όχι συνθετικά υλικά, όπως το βαμβάκι ή το μαλλί, τα οποία απορροφούν τον ιδρώτα και επιτρέπουν στα πόδια μας να αναπνέουν. Αν οι κάλτσες μας ιδρώνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να έχουμε μαζί μας 1 ή 2 επιπλέον ζευγάρια, ώστε να μπορούμε να τις αλλάξουμε όταν αρχίσουν να μυρίζουν τα πόδια μας.
3. Αφαιρούμε το σκληρό δέρμα των ποδιών μας με μια λίμα ή μια ελαφρόπετρα. Το σκληρό δέρμα όταν είναι υγρό αποτελεί δημοφιλές στέκι για βακτήρια.
4. Πλένουμε τα πόδια μας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Το ιδανικό είναι να τα πλένουμε με σαπούνι όταν είμαστε στο ντους και να τα τρίβουμε ξεχωριστά.
5. Επιπλέον, μπορούμε να πλένουμε τους πάτους των παπουτσιών μας για να μυρίζουν καλύτερα.
6. Αφήνουμε τα πόδια μας να μουλιάσουν έως και 20΄ μία φορά την εβδομάδα μέσα σε άλατα Epsom, προσθέτοντας μισό φλιτζάνι άλατα Epsom σε ζεστό νερό. Βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων από τα πόδια μας και στη θεραπεία μυκητιασικών λοιμώξεων ποδιών και νυχιών.
7. Στεγνώνουμε τελείως τα πόδια μας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν τα βακτήρια.
8. Εφαρμόζουμε μια κρέμα αναπλαστική, μαλακτική, αντισηπτική, βαθιάς θρέψης για πόδια με προβλήματα σκληρύνσεων και ξηροδερμίας που χαρίζει πλούσια ενυδάτωση καταπολεμώντας κακοσμία και μύκητες.
9. Όταν είμαστε στο σπίτι, αφήνουμε τα πόδια μας να πάρουν λίγο καθαρό αέρα αφαιρώντας παπούτσια και κάλτσες.
10. Κυκλοφορούμε ξυπόλητοι στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε για να δώσουμε χρόνο στα πόδια σας να στεγνώσουν.
11. Χρησιμοποιούμε ένα αποσμητικό σε σπρέι (εννοείται χωρίς προωθητικά αέρια) ή κρέμα που ρυθμίζει το μικροβίωμα, απαλλάσσει από την κακοσμία και εξουδετερώνει βακτήρια και μύκητες. Το εφαρμόζουμε στα πόδια μας αλλά και στο εσωτερικό των παπουτσιών για καλύτερα αποτελέσματα.
12. Ακολουθούμε τεχνικές χαλάρωσης και χαλαρής άσκησης για ανακούφιση από το στρες και τη διαχείριση του άγχους το οποίο μας κάνει να ιδρώνουμε υπερβολικά.
1. Χρησιμοποιούμε τις ίδιες κάλτσες δύο συνεχόμενες μέρες.
2. Φοράμε παπούτσια που είναι πολύ στενά, αφού κάνουν τα πόδια μας να ιδρώνουν περισσότερο από το κανονικό. Το καλοκαίρι προτιμάμε σανδάλια για να αναπνέουν τα πόδια.
3. Πηγαίνουμε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους, όπως ντους ή κολυμβητήριο.
4. Φοράμε παπούτσια αν δεν είναι τελείως στεγνά.
5. Βάζουμε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια κάθε μέρα. Η εναλλαγή μεταξύ των παπουτσιών θα τους δώσει χρόνο να αναπνεύσουν και να στεγνώσουν.
6. Φοράμε παπούτσια κατασκευασμένα από υλικά που δεν επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν και εντείνουν την εφίδρωσή τους.
Τι κάνουμε αν το πρόβλημα δυσοσμίας των ποδιών μας επιμένει;
Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας ώστε να μας παραπέμψει σε εξετάσεις και να συνταγογραφήσει κάποιο αντιμυκητιακό φάρμακο.
Πηγή: Touch of Pure