Ίσως να θέλετε να κρατήσετε το παιδί σας μωρό για πάντα, αλλά τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και, πριν καν το καταλάβετε, φτάνουν στην εφηβεία. Σχεδόν κάθε γονέας θεωρεί ότι το παιδί του πρέπει να αρχίσει να φοράει αποσμητικό την περίοδο αυτή των μεγάλων αλλαγών, όμως μερικά παιδιά αναπτύσσουν έντονη μυρωδιά σώματος και πριν από την εφηβεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί να φοράει αποσμητικό. Γονείς και παιδιά πρέπει να πάρουν από κοινού μια απόφαση, αφού φυσικά έχουν συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό τους.
Τα πρώτα σημάδια της εφηβείας
Δεδομένου ότι η οσμή του σώματος συνδέεται με την εφηβεία, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε εάν το παιδί σας έχει ήδη ξεκινήσει την εφηβεία. Η εφηβεία ξεκινά για πολλά κορίτσια μεταξύ 8-13 ετών και για πολλά αγόρια μεταξύ 9-14 ετών. Μερικά παιδιά όμως αναπτύσσουν μυρωδιά σώματος σε πολύ μικρότερη ηλικία.
Αναμφισβήτητες σωματικές αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας στα παιδιά: ψηλώνουν, εμφανίζονται τρίχες στο σώμα, τα κορίτσια αναπτύσσουν στήθη και η φωνή των νεαρών αγοριών γίνεται πιο βαθιά.
Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει πρώιμη εφηβεία (πριν από την ηλικία των 8 ετών σε ένα κορίτσι και πριν από την ηλικία των 9 ετών σε ένα αγόρι), καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας. Συνήθως η πρώιμη εφηβεία μπορεί να συμβεί χωρίς γνωστό λόγο, αλλά πιθανά ιατρικά θέματα μπορεί να προκαλέσουν ορμονικές αλλαγές.
Διαχείριση οσμής σώματος
Εάν το παιδί σας δεν έχει ξεκινήσει την εφηβεία αλλά έχει έντονη μυρωδιά σώματος, αυτή μπορεί να οφείλεται στο ότι ιδρώνει περισσότερο από άλλα παιδιά ή ότι o ιδρώτας του έχει περισσότερα από τα «κακά» βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ελέγξει την οσμή!
Είναι σημαντικό να το παροτρύνετε να ακολουθεί κανόνες προσωπικής υγιεινής, όπως:
- Ντους καθημερινά. Iδιαίτερα μετά από αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που προκαλούν ιδρώτα ίσως χρειαστεί ένα επιπλέον ντουζάκι.
- Καλό πλύσιμο όλων των μερών του σώματος, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις μασχάλες, τα γεννητικά όργανα και τα πόδια, σημεία στα οποία είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ιδρωτοποιοί αδένες.
- Να φορά καθημερινά καθαρά εσώρουχα, ρούχα και κάλτσες.
- Να επιλέγετε φαρδιά ρούχα από υφάσματα που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία (π.χ. βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, λινό) και ανοιχτόχρωμα (για ευνόητους λόγους).
- Να προσέχετε τη διατροφή του καθώς πικάντικα τρόφιμα, όπως το κάρυ, το κύμινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, μπορεί να μεταφέρουν την πολύ έντονη μυρωδιά τους στον ιδρώτα του. Επίσης λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσοσμία όταν το σώμα τα διασπά σε ενώσεις του θείου.
- Μπορείτε, τέλος, να αλλάξετε τον τύπο σαπουνιού που χρησιμοποιεί το παιδί σας. Ένα φυτικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι μπορεί να κάνει θαύματα στη διαχείριση της οσμής.
Αν οι ανωτέρω συμβουλές είναι αναποτελεσματικές και έχουν αποκλειστεί από τον γιατρό θέματα υπεριδρωσίας, πιθανής λοίμωξης, διαβήτη ή υπερδραστήριου θυροειδούς, τότε ήρθε η ώρα για να χρησιμοποιήσει το παιδί σας αποσμητικό.
Πηγή: Touch of Pure, verywellfamily.com healthline.com