Έκανες ντους σήμερα το πρωί, φοράς καθαρά ρούχα, βάζεις το άρωμά σου και ξεκινάς όμορφα τη μέρα σου. Όμως μετά από ελάχιστες ώρες, ξαφνικά παρατηρείς μια έντονη δυσοσμία στις μασχάλες σου!
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS), το ανθρώπινο σώμα διαθέτει τρία με τέσσερα εκατομμύρια ιδρωτοποιούς αδένες.
Υπάρχουν δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων, οι εκκρινείς και οι αποκρινείς. Οι εκκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός μας και εκκρίνουν κυρίως νερό, το οποίο είναι άοσμο και εξατμίζεται για να μας δροσίσει.
Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες βρίσκονται κυρίως στις περιοχές του σώματος που υπάρχουν τρίχες (π.χ. μασχάλες και βουβωνική περιοχή [γεννητικά όργανα]) και εκκρίνουν έναν «λιπαρό» ιδρώτα που παρέχει εξαιρετική τροφή για τα βακτήρια που ζουν στο δέρμα μας. Τα βακτήρια μετατρέπουν αυτόν τον ιδρώτα σε ενώσεις που παράγουν μυρωδιές οι οποίες θυμίζουν κρεμμύδι και κύμινο.
Οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, που εξηγήσαμε πιο πάνω, είναι πιο ενεργοί σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, όπως περίοδοι με έντονο στρες, ψυχολογική πίεση, πόνο, φόβο, άγχος, σεξουαλική διέγερση. Επίσης επηρεάζονται από το φύλο, την κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, συγκεκριμένες τροφές, φάρμακα και δυσλειτουργίες του οργανισμού. Παράγουν, συνεπώς, μεγαλύτερη ποσότητα ιδρώτα, άρα μεγαλύτερη ποσότητα βακτηρίων και τελικά έντονη δυσοσμία.
Πώς να αντιμετωπίσουμε την άσχημη μυρωδιά;
- Κάνουμε καθημερινά ντους.
- Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρή την περιοχή της μασχάλης, χωρίς τρίχες καθώς οι τελευταίες λειτουργούν ως παγίδες ιδρώτα που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων. Μπορούμε μετά το ξύρισμα να προσθέσουμε και λίγο ταλκ.
- Ασχολούμαστε επισταμένως με την καθαριότητα της μασχάλης μας (καθαρισμός με αντιβακτηριδιακό σαπούνι, scrub, αποτοξίνωση).
- Φοράμε το κατάλληλο αποσμητικό που δεν φράσσει τους ιδρωτοποιούς αδένες και επαναφέρει την ισορροπία στο μικροβίωμα του δέρματος της μασχάλης.
- Προτιμάμε υφάσματα που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία (π.χ. βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, λινό) και ανοιχτόχρωμα (για ευνόητους λόγους).
- Επιλέγουμε χαλαρά ρούχα, ελαφριά και μαλακά που δεν φυλακίζουν τον αέρα και δεν δημιουργούν δυσφορία και ερεθισμό!
- Προσέχουμε τις τροφές που καταναλώνουμε, αφού κάποιες μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την έκλυση δυσάρεστων σωματικών οσμών. Συνήθεις ένοχοι είναι το αλκοόλ και η καφεΐνη τα οποία μπορεί να ενισχύσουν την εφίδρωση και μαζί την ένταση της μυρωδιάς του ιδρώτα. Tο κάρυ, το κύμινο, το κρεμμύδι και το σκόρδο μπορεί να μεταφέρουν την πολύ έντονη μυρωδιά τους στον ιδρώτα μας. Λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, ενώ κάνουν καλό στην υγεία μας μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσοσμία όταν το σώμα μας τα διασπά σε ενώσεις του θείου.
- Διατηρούμε τους χώρους που εργαζόμαστε και ξεκουραζόμαστε δροσερούς και καθαρούς.
- Προσπαθούμε να είμαστε ήρεμοι και χαλαροί καθώς όσο πιο πολύ αγχωνόμαστε τόσο πιο πολύ ιδρώνουμε.
- Αν ανακαλύψουμε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας ιδρώνουμε και υπάρχει άσχημη μυρωδιά στη μασχάλη, την καθαρίζουμε με υγρά μαντιλάκια και ανανεώνουμε το αποσμητικό μας.
Πηγή: Touch of Pure, onmed.gr, theconversation.com