Δυσχρωμία στις μασχάλες;

Πολλές φορές έχουμε αισθανθεί άβολα φορώντας κάποιο αμάνικο ρούχο, το μαγιό μας ή παίζοντας κάποιο άθλημα, καθώς μικρές σκουρόχρωμες σκιές έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην περιοχή της μασχάλης. Αν και ο χρωματισμός του δέρματος στις μασχάλες δεν φανερώνει απαραίτητα κάποια ιατρική κατάσταση ή ασθένεια, μικρά καθημερινά λάθη φαίνεται ότι κάνουν το δέρμα σε αυτή την περιοχή πιο «σκοτεινό».

Πώς όμως προκαλούνται οι δυσχρωμίες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αιτίες είναι πολλές, με κυρίαρχη την κληρονομικότητα. Αν και ακούγεται περίεργο, όντως κάποια άτομα έχουν γενετική προδιάθεση για δυσχρωμίες στις μασχάλες, οι οποίες οφείλονται, όπως διατείνονται οι επιστήμονες, σε μια μη φυσιολογική υπέρμετρη παραγωγή κοκκίων της μελανίνης που συσσωρεύονται περισσότερο σε ορισμένα σημεία του σώματος  (π.χ. μασχάλες).

Σημαντικό ρόλο παίζει και το χρώμα της επιδερμίδας, όσο πιο σκούρο είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να δημιουργηθούν δυσχρωμίες στις μασχάλες.

Ο ερεθισμός και τριβή που προκαλείται από το ξύρισμα. Με το ξυράφι η τρίχα κόβεται επιφανειακά και μερικές φορές προκαλείται φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε τραύμα στην περιοχή της μασχάλης. Το δέρμα γίνεται ολοένα και πιο ευαίσθητο και ερεθισμένο, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο σκούρο-υπερχρωματισμένο.

Η τριβή του δέρματος από ρούχα συνθετικά ή από ρούχα με «σκληρά» υφάσματα δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, δημιουργούν ερεθισμούς λόγω της τριβής τους με το δέρμα, οι οποίοι τελικά αφήνουν αντιαισθητικές δυσχρωμίες στην περιοχή της μασχάλης.

Συχνά τα αποσμητικά που χρησιμοποιούμε περιέχουν οινόπνευμα με αποτέλεσμα, λόγω του ερεθισμού που μπορεί να προκαλέσουν, οι μασχάλες μας να φαίνονται πιο σκούρες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα αντιιδρωτικά αποσμητικά τα οποία δεν επιτρέπουν τη διαδερμική αναπνοή και αυξάνουν την πιθανότητα ερεθισμών και φλεγμονών που σκουραίνουν τις μασχάλες.

Τέλος, πολύ συχνά, τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην περιοχή της μασχάλης προκαλούν σκοτεινούς χρωματισμούς, ειδικά στα άτομα με έντονη εφίδρωση και λιπαρότητα, οπότε η απολέπιση μπορεί να μειώσει τη σκοτεινή εμφάνιση του δέρματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε τις δυσχρωμίες;

  • Καταρχήν συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας προκειμένου να αποκλείσει κάποια δερματικά ή ενδοκρινολογικά νοσήματα που οδηγούν στον αποχρωματισμό της μασχάλης μας.
  • Πλένουμε τις μασχάλες μας σε καθημερινή βάση. Όταν έχει πολλή ζέστη ή όταν γυμναζόμαστε ίσως χρειαστεί να τις πλένουμε περισσότερο από μια φορά την ημέρα.
  • Κάνουμε απολέπιση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα για απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Δεδομένου ότι το δέρμα της μασχάλης είναι λεπτό και ευαίσθητο, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα απαλό scrub προσώπου ή σώματος.
  • Καλό είναι να σταματήσουμε το ξύρισμα στην περιοχή της μασχάληςκαι να ξεκινήσουμε την αποτρίχωση με λέιζερ.  Καθώς το ξύρισμα προκαλεί ερεθισμούς, η αποτρίχωση με λέιζερ αφήνει την επιδερμίδα της μασχάλης πιο ανοιχτόχρωμη και το δέρμα πιο μαλακό, αφού αφαιρεί τις τρίχες από τη ρίζα μη τραυματικά.
  • Αποφεύγουμε τις αποτριχωτικές κρέμες καθώς η συνεχόμενη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμία.
  • Φοράμε ριχτά ελαφριά βαμβακερά ρούχα, ιδιαίτερα όταν έχει πολλή ζέστη ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική εφίδρωση.
  • Επιλέγουμε φυσικά αποσμητικά χωρίς οινόπνευμα με ενυδατικούς παράγοντες και με συστατικά αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτικά.
  • Ενυδατώνουμε την περιοχή της μασχάλης, χρησιμοποιώντας λεπτόρρευστες  ενυδατικές κρέμες.

Σπιτικές συνταγές για τη φυσική λεύκανση της μασχάλης

Παραθέτουμε κάποιες θεραπείες με φυσικά λευκαντικά συστατικά που βοηθούν στον αποχρωματισμό της μασχάλης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε όλες τις επιδερμίδες. Μπορείτε όμως να τις δοκιμάσετε και θα δείτε!
  • Πατάτα. Ο χυμός της πατάτας περιέχει όξινες ουσίες που λειτουργούν ως λευκαντικά συστατικά στο σκούρο δέρμα της μασχάλης. Τρίβουμε μια πατάτα και, αφού τη στραγγίσουμε καλά, απλώνουμε το χυμό στις μασχάλες μας. Αφήνουμε το χυμό να δράσει για 20΄ και μετά ξεπλένουμε τις μασχάλες μας με δροσερό νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Κουρκουμάς και λεμόνι. Σε ένα μικρό μπολ κάνουμε μια πάστα, ανακατεύοντας 2-3 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού με αρκετό κουρκουμά. Εφαρμόζουμε την πάστα στις μασχάλες μας και την αφήνουμε να δράσει για 30΄ και μετά ξεπλένουμε με δροσερό νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου. Είναι γνωστό το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου για τις αντισηπτικές, απολυμαντικές, αντιμικροβιακές και τις αποσμητικές ιδιότητές του.Φαίνεται όμως ότι κάνει και λεύκανση στις μασχάλες μας. Σε ένα μικρό μπουκάλι ψεκασμού ρίχνουμε 200γρ. νερό, 4-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου και αναμειγνύουμε καλά. Ψεκάζουμε καθημερινά το μείγμα στις μασχάλες μας μετά το ντους σε στεγνή μασχάλη και το αφήνουμε να απορροφηθεί.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απομακρύνουμε σκουρόχρωμες «σκιές» στην περιοχή της μασχάλης, αρκεί να έχουμε υπομονή και επιμονή!

Πηγή: Touch of Pure, ygeia.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών